Brytpunktssamtal hålls när all botande och bromsande behandling avslutas och vården övergår till palliativ vård. Samtalet är viktigt eftersom det ger patienten en möjlighet att besluta hur hon eller han vill ha det under den sista tiden.
Det är läkarens ansvar att göra en medicinsk bedömning av var i sjukdomsförloppet patienten befinner sig. Om läkaren identifierar palliativa vårdbehov och bedömer att det huvudsakliga målet med vården har ändrats från att vara livsförlängande till att vara lindrande, så är det aktuellt att genomföra brytpunktssamtal med patient och närstående. Vid samtalet ska innehållet i vården diskuteras utifrån patientens tillstånd, behov och önskemål. Brytpunktssamtal kan hållas vid ett eller flera tillfällen.
Filmen är finansierad av Regionalt cancercentrum väst och Svenska palliativregistret. Den är producerad i samverkan med Västra Götalandsregionen, Palliativregistret, Äldresatsningen och Öckerö kommun. Patienten som spelas av en skådespelare, lider av en hjärtsjukdom och har inte lång tid kvar att leva.
Läs mer om filmen här.
Beställ en lathund här. (Välj ämnesordet cancervård eller sök på brypunktssamtal)
För vidare information, läs till exempel boken
Mastering communication with seriously ill patients.
Palliativt utvecklingscentrum vid Lunds universitet och Region Skåne erbjuder en kurs för läkare som möter patienter med allvarlig sjukdom och patienter i palliativ vård.
Palliativt centrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset erbjuder en kurs för läkare som möter patienter med allvarlig sjukdom och patienter i palliativ vård.