Cellprovsveckan uppmärksammar vikten av att ta cellprov

Regelbunden cellprovtagning minskar risken för livmoderhalscancer. Ändå är det många kvinnor som inte kommer när de får en inbjudan. Under cellprovsveckan informerar landsting runt om i landet om cellprovtagning och uppmärksammar alla om vikten av att ta provet regelbundet.

Cellprovsveckan äger rum under en vecka i april/maj och genomfördes första gången i Västra Götalandsregionen och Region Halland 2013. Samtliga barnmorskemottagningar deltar. 

Cellprovsbuss på turné

Under veckan turnerar även en särskild cellprovsbussen, som erbjuder kvinnor att ta provet på plats i bussen. I och vid bussen finns barnmorskor som tar prov och svarar på frågor. På flera ställen finns även doulor/ kulturtolkar. Alla som tar prov i bussen får dessutom en särskild gåva.

Särskild tjänst via e-post

Under veckan finns även möjligheten att via e-post enkelt få reda på när man senast tog sitt cellprov. Kvinnor kan skicka sitt personnummer via e-post till cellprov@vgregion.se för att få reda på när de senast tog sitt cellprov. Vid stor eftefrågan kan det kan ta lite tid eftersom varje fråga besvaras manuellt.

Började i nordöstra Göteborg

Cellprovsveckan började som en kampanj i nordöstra Göteborg 2011, som hette Ta med en vän. Målet var att få fler utlandsfödda invånare att ta cellprov. Projektet blev mycket framgångsrikt och belönades med Dagens Medicins utmärkelse Guldskalpellen 2012. 

Läs mer om Ta med en vän här. 

Faktaägare: Mia Westlund, barnmorska, utvecklingsledare
Sidan uppdaterad: 17 maj 2016