Sunda solvanor

Sunda solvanor är en cancerförebyggande satsning som förmedlar hur viktigt det är att skydda sin egen och barnens känsliga hud mot solen. Bakgrunden är den stora ökningen av hudcancerformen malignt melanom. Att bränna sig i solen som barn ökar risken att drabbas av hudmelanom senare i livet.

Tanken är att ge BVC-sjuksköterskor en modell att använda för att förmedla sunda solvanor till barn och familjer som besöker en barnavårdscentral under en viss tidperiod.

Genom ett informationsmaterial bestående av kylskåpsmagneter och affischer betonas vikten av att föräldrar skyddar sig själva och sina barn mot solen genom skugga, kläder och solkräm samt undviker solen mellan klockan 11.00 och 15.00. Råden är formulerade utifrån internationella rekommendationer och återfinns i Rikshandboken i barnhälsovård.  

Vill du veta mer eller arbeta med Sunda solvanor, kontakta Shirin Bartholdsson ordförande, Nationella arbetsgruppen för prevention.

Hittills har RCC Norr, Sydöst, Uppsala Örebro och Väst anslutit sig till satsningen. 


Regionalt innehåll


Regionalt cancercentrum väst och Central Barnhälsovård i Västra Götalandsregionen har utvecklat en modell som BVC-sjuksköterskor kan använda för att förmedla sunda solvanor. Ett material som riktar sig till familjer har tagits fram som betonar vikten av att skydda sig själv och sitt barn mot solen genom skugga, kläder och solkräm samt att undvika solen mellan klockan elva och tre. 

Beställ gratis material till din mottagning 

Sunda SolvanorMaterialet bygger på bilder från Pernilla Stalfelts En bok om solen och förmedlar enkla råd och budskap. Råden är formulerade utifrån internationella rekommendationer och återfinns även i rikshandboken barnhälsovård. 

I år kan du beställa affischer i A3-format att sätta upp på mottagningen, samt flyers i A5-format att dela ut till föräldrar. Vi har även tagit fram en lista över vanliga frågor och svar till dig som är BVC-sjuksköterska som du själv kan skriva ut. 

Läs mer och beställ material här. 

Introduktions- och inspirationsfilm för dig som är BVC-sjuksköterska. Klicka på den fyrkantiga symbolen längst ner i högra hörnet för att se filmen i helskärmsläge. 

Så arbetar vi under 2016

I år arbetar Barnhälsovården i stora delar av Sverige med Sunda solvanor.  I Västra Götalandsregionen uppmärksammas Sunda solvanor särskilt under april och maj. Alla BVC-mottagningar får då ett utskick med material att dela ut till föräldrar och sätta upp i väntrum på barnavårdcentraler och vårdcentraler. Tidigare år har vi delat ut kylskåpsmagneter. I år testar vi ett nytt format, i form av en flyer med vanliga frågor och svar som delas ut till föräldrar.

Pilotprojekt med lysande resultat

Sunda solvanor började som ett pilotprojekt på fyra barnavårdscentraler i Västra Götalandsregionen under våren 2014. Bakom projektet stod Regionalt cancercentrum väst och Central Barnhälsovård i Södra Bohuslän och Göteborg. Resultat blev mycket positivt. Två av tre föräldrar som deltog i projektet uppgav att de blev bättre på att skydda sina barn från solen.

Läs mer om pilotprojektet 2014 här.


Gemensam information uppdaterad: 1 november 2016

Regional faktaägare: emelie.ljunggren
Regional information uppdaterad: 30 maj 2016

Regionalt