Väst
Beslutsstöd för tidig upptäckt av cancer i primärvårdenSverige har mycket att lära av Storbritannien när det gäller användning av beslutsstöd för tidig diagnostik av cancer i primärvården. Det menar Marcela Ewing, medicinsk rådgivare vid Regionalt cancercentrum väst. Under en stipendieresa i juni besökte hon världsledande forskare vid universiteten i Exeter och Cambridge.
Samverkan
Uppdaterat vårdprogram för prevention av livmoderhalscancerVårdprogrammets kvalitets- och standardiseringsdokument för laboratorier som arbetar med gynekologiska cellprov har uppdaterats.
Norr
Cancerforskare från hela landet samlas i UmeåDet är inte bara EU som har toppmöte i Umeå denna vecka. Över 200 av landets främsta cancerforskare samlas också för Swedish Cancer Research Meeting, på Umeå Folkets Hus. Som första RCC är Regionalt cancercentrum norr en av medarrangörerna.
Syd
Debatt: Följdsjukdomar efter cancerbehandling måste lyftasI en debattartikel lyfter Maria Hellbom, ordförande i RCC:s nationella arbetsgrupp för funktionella besvär vid cancer i bäckenet, vikten av att primärvård och sjukhus måste bli bättre på överlämning och att dela information om patienter. Även patienter behöver få veta vilka effekter deras behandling kan få. Artikeln publicerades i Dagens Medicin 27 september.
Samverkan
Förbättrad överlevnad för patienter med metastaserad prostatacancerNy registerstudie påvisar en förbättrad överlevnad för patienter med metastaserad prostatacancer. Under perioden för studien sågs dessutom ett minskat medelvärde för PSA vid diagnos.
Samverkan
Uppdaterat vårdprogram för Hodgkins lymfomNu finns en uppdaterad version av det nationella vårdprogrammet för Hodgkins lymfom. Det fastställdes av RCC i Samverkan den 10 september 2019.
Samverkan
Vårdprogrammet för gallvägscancer uppdateratRevisionen innehåller faktaförändringar och information om centralisering vid perihilär gallgångscancer. Den aktuella revisionen innefattar inte förändringar som bedöms påverka organisation eller ekonomi.
Samverkan
Vårdprogrammet för aggressiva B-cellslymfom revideratNu finns en reviderad version av det nationella vårdprogrammet för aggressiva B-cellslymfom (ABCL). Detta är den tredje uppdateringen av vårdprogrammet.
Samverkan
Regeringen fortsätter den långsiktiga satsningen på cancerCancervården ska fortsatt stärkas. Det slår regeringen fast i årets höstbudget och avsätter därför 500 miljoner kronor per år från och med 2020 till att utveckla vården, tillgängligheten och jämlikheten inom cancerområdet.
Samverkan
Nationella vårdprogram och SVF ute på remissTio nationella vårdprogram går idag ut på remissrunda. Sex av dessa är reviderade och går på remiss till profession och regioner samtidigt, enligt RCCs nya rutin för remissrundor.
Väst
Nytt nyhetsbrev från RCC VästI RCC Västs nyhetsbrev får vårdpersonal månadsvis en sammanfattning av aktuella regionala och nationella nyheter för en bättre cancervård. Det innehåller goda exempel, riktlinjer, verktyg, statistik och information om vad som är på gång i väst.
Samverkan
Årsrapport från NPCR: Sakta men säkert förbättras prostatacancervårdenDen senaste årsrapporten från Nationella prostatacancerregistret (NPCR) visar att prostatacancervården sakta men säkert blir bättre. – Tittar man enbart på andelen patienter som får vård i tid enligt SVF är siffrorna fortsatt dystra, men faktum är att medianen för antalet dagar mellan remiss och första besök sjunkit stadigt de senaste tio åren, säger Pär Stattin, registerhållare och ordförande i NPCR.
Samverkan
Vårdprogrammet för KLL revideratDet nationella vårdprogrammet för kronisk lymfatisk leukemi (KLL) har genomgått en revidering, som godkändes av RCC i samverkan 26 augusti 2019.
Samverkan
Vårdprogrammet för KML uppdateratMöjlighet att stoppa kontinuerlig behandling, mer multidisciplinärt samarbete, riskskattning samt hälsoekonomi är några delar som förändrats i samband med den senaste uppdateringen av vårdprogrammet för KML (kronisk myeloisk leukemi). Uppdateringen har genomförts under 2018-2019 på uppdrag av RCC i samverkan och finns nu tillgänglig på webben.
Samverkan
Akutvården inte påverkad av RCCs rekommendationerRegionerna har i huvudsak följt RCCs rekommendationer om sjukvårdsregional koncentration av behandling vid övre mag-tarmcancer, urologisk cancer och äggstockscancer. Det visar Regionala cancercentrum i samverkans uppföljning av de rekommendationer som lämnades till regionerna 2016.
Samverkan
Koordinatorer ska underlätta införande av patientöversikterDet nationella projektet för införande av patientöversikter i cancervården pågår för fullt. Nästa steg i arbetet är att rekrytera koordinatorer som ska stödja de diagnosspecifika arbetsgrupperna vid införandet av patientöversikterna på kliniker.
Samverkan
Ny patientanpassad statistik om gynekologisk cancerNu finns statistik om de gynekologiska cancersjukdomarna, för åren 2013–2017, som anpassats för patienter och närstående tillgänglig.
Samverkan
Stöd till klinikernas läkemedelsrapporteringI årets canceröverenskommelse mellan regeringen och SKL ingår att 3 miljoner kronor ska fördelas till de regioner som rapporterar in användning av cancerläkemedel. Medlen kommer att fördelas till de kliniker/enheter som rapporterat in på ett fullvärdigt sätt.
Samverkan
Välbesökt Cancerdag i AlmedalenUnder förmiddagen onsdagen den 3 juli arrangerades Cancerdagen i Almedalen för åttonde året. Programmet bestod av två seminarier där det första handlade om SVF och väntetiderna i cancervården. I det andra diskuterades läkemedel och mediernas rapportering om en ojämlik cancervård.
Samverkan
Uppföljningen av läkemedelsanvändningen behöver stärkasRCCs andra nationella sammanställning av användningen av nya cancerläkemedel är klar. Rapporten visar att alla sjukvårdsregioner rapporterar in uppgifter och att över 3 000 läkemedelsbehandlingar har registrerats under 2018. Täckningsgraden har dock inte kunnat beräknas och den korta rapporteringsperioden gör uppgifterna om behandlingslängd och överlevnadstid osäkra.