Patientlagen började gälla 1 januari 2015. Lagen stärker och tydliggör patientens ställning, integritet, självbestämmande och delaktighet.
Mycket av innehållet i den nya lagen gäller redan i kraft av nuvarande lagstiftning. De viktigaste nyheterna gäller:
Lagen innebär att den nuvarande informationsplikten gentemot patienten utvidgas och förtydligas, till exempel när det gäller information om vårdens skyldighet att erbjuda en fast vårdkontakt och förnyad medicinsk bedömning.
För att stödja landsting, regioner och kommuner i arbetet med att informera om och anpassa verksamheterna i enlighet med den nya lagen har SKL utarbetat en gemensam kunskapsbas och ett tillhörande stödmaterial, som består av:
Intentionen med den nya lagen är att tillsammans med patienter utveckla vården så den blir säkrare. Den innebär bland annat följande:
I övrigt innehåller den nya lagen motsvarigheter till nuvarande bestämmelser om exempelvis vårdgaranti, fast vårdkontakt, fast läkarkontakt, individuell planering samt val av behandlingsalternativ och hjälpmedel.
Även bestämmelser om barns inflytande över sin vård införs i lagen. Delar av lagen omfattar både kommuner, landsting och regioners ansvarsområden medan andra delar endast gäller för landsting och regioner.