En av de centrala uppgifterna för Regionala cancercentrum är att tillsammans med regionerna ansvara för kompetensförsörjning och utbildning för medarbetare inom cancervården.
RCC ska knyta samman och ta tillvara alla kompetenser och bedriva ett lärandestyrt systematiskt förbättringsarbete. Vårdens utveckling ska stödjas genom ny kunskap om cancervårdens effekter och nyttan för patienten. Här kan du läsa om olika utbildningar som RCC genomför enskilt eller i samarbete med andra aktörer. Utbildningar för vårdprofession hittar du under respektive sjukvårdsregion.
Kursen ligger på en avancerad nivå och vänder sig till personer med sjuksköterskeexamen och minst ett års yrkeserfarenhet.
Utbildning för kontaktsjuksköterskor i norr
Utbildningen riktar sig till vårdpersonal inom såväl regioner och kommuner som privat vårdverksamhet i norra sjukvårdsregionen.
Utbildning i allmän palliativ vård
En webbutbildning i grundläggande cytostatikahantering för sjuksköterskor som administrerar cytostatika.
Utbildning i cytostatikahatering
En webbutbildning om strålbehandling som i första hand vänder sig till onkologisjuksköterskor inom enheter i norra sjukvårdsregionen.
Utbildning i strålbehandling
Kursens fokus är att utveckla kontaktsjuksköterskans kompetens för uppdraget att verka i cancervårdens processorienterade arbetsform.
Kontaktsjuksköterskan i cancervården 7,5 hp
Kursen ger en teoretisk bas om cancersjukdomars orsak och behandling, den senaste medicinska utvecklingen samt onkologisk vård.
Allmän onkologi för kontaktsjuksköterskor 7,5 hp
Syftet med kursen är att ge dig verktyg till ett empatiskt förhållningssätt, där du ser till personens behov av att bli hörd, sedd, förstådd och accepterad.
Kurs i motiverande samtal
En webbutbildning för sjuksköterskor och undersköterskor i region Stockholm Gotland som hanterar cytostatika.
Utbildning i cytostatikahantering
Kursen vänder sig till medarbetare inom cancervården och syftar till att stärka patientens delaktighet.
Utbildning för att stärka patientens delaktighet
RCC Stockholm Gotland erbjuder utbildning för att kunna registrera och ta ut registrerade ledtider i SVF-INCA.
Utbildning om registrering i SVF-INCA
Kursen omfattar hela cancerprocessen och vänder sig till vårdpersonal. Den är uppdelad på tre dagar.
Kurs i grundläggande cancervård
Utbildningen vänder sig till medarbetare inom cancervården som vill utveckla förmågan att driva förändringsarbete i team.
Utbildning i att driva förändringsarbete i team
Ingen regional kontaktsjuksköterskedag planeras under hösten 2019.
Nätverksmöte om screening och kvalitetsfrågor. Alla som arbetar med koloskopi på något sätt är välkomna. Mer information
Kurs för radiologer och urologer. MR prostata får en allt viktigare roll i diagnostiken av prostatacancer. Flera studier har visat att man kan hitta fler signifikanta cancrar och reducera fynd av lågriskcancer. Mer information
I denna workshop vill vi diskutera hur vi inom södra sjukvårdsregionen kan hjälpas åt att ge fler patienter inom cancervården möjlighet att delta i kliniska studier och lyfta fram olika hjälpmedel och goda exempel. Mer information
I samarbete med Kliniska studier Sverige – Forum Söder erbjuder RCC Syd en grundkurs i GCP för läkare och sköterskor inom cancervården. Kunskapen om etiska riktlinjer, regelverk och rutiner ingår det kvalitetssystem som kallas GCP - Good Clinical Pratcice. Mer information
Välkommen till utbildningsdag för kontaktsjuksköterskor med flera den 25 april 2019! Teman för dagen är bl.a. e-Min Vårdplan, Regimbiblioteket och MDK. Mer information
I samarbete med Kliniska studier Sverige – Forum Söder erbjuder RCC Syd en repetitionskurs i GCP (Good Clinical Practice) för läkare och sköterskor inom cancervården. Kursen vänder sig till dig som gått GCP-utbildning tidigare. Mer information
PTNS är idag en etablerad behandlingsmetod för bland annat överaktiv blåsa och avföringsinkontinens. Metoden är relativt enkel att lära sig och förtjänar större spridning i vår region. Med denna workshop vill vi samla både er som har erfarenhet av metoden och er som vill lära er grunderna i PTNS. Mer information
Målet för kursen är att den studerande skall tillägna sig fördjupade kunskaper för att i alla faser av sjukdomen kunna möta omvårdnads-, rehabiliterings- och informationsbehov hos patienter med cancer och deras närstående.
Kontaktsjuksköterska i cancervård 7,5 hp
En webbutbildning i allmän palliativ vård som är baserad på Socialstyrelsens kunskapsstöd och nationella riktlinjer för god palliativ vård i livets slutskede. Utbildningen vänder sig till all personal inom vård och omsorg.
Webbutbildning i palliativ vård - Palliation ABC, Palliationsakademin
Kursens syfte är att stärka kontaktsjuksköterskans kompetens för uppdraget.
Utbildning för kontaktsjuksköterskor, Uppsala Örebro
Utbildningen vänder sig till alla patient- och närståendeföreträdare inom RCC, men främst till nya företrädare eller till dem som funderar på att bli det.
Webbutbildning för patientföreträdare
En webbutbildning i allmän palliativ vård som är baserad på Socialstyrelsens kunskapsstöd och nationella riktlinjer för god palliativ vård i livets slutskede. Utbildningen vänder sig till all personal inom vård och omsorg.
Webbutbildning i palliativ vård - Palliation ABC, Palliationsakademin
En kurs för dig inom hälso- och sjukvården som vill öka dina kunskaper kring kliniska studier och good clinical practice (GCP). Utbildningen ska ge deltagarna kunskaper inom forskningsetiska principer, vetenskaplig metodik och statistik.
Klinisk forskning och prövning i praktiken, 15 hp, Örebro universitet
Via länkarna nedan hittar du information om fristående kurser inom omvårdnad.
Kurser inom omvårdnad på Örebro universitet
En internetbaserad utbildning med avslutande kurssammankomst som ger sjuksköterskor och undersköterskor kunskaper om cytostatika och hur den ska hanteras på ett säkert sätt.
Läs mer om kursen.
Syftet med utbildningen är att integrera teori och praktik inom förbättringskunskap genom att utveckla kursdeltagarnas kunskap och strategier för eget handlande. Utbildningen vänder sig till samtliga personalkategorier som arbetar inom cancervården.
Utbildingen fokuserar på klinisk forskning med klinisk epidemiologisk metodi. Den innehåller fyra kurser om vardera 7,5 hp och pågår under två år. Forskarskolan riktar sig till redan antagna, kliniskt verksamma, doktorander med hög motivation att utvecklas som kliniska forskare.
Läs mer om forskarskolan.
Regionalt cancercentrum väst erbjuder utbildningsplatser för kontaktsjuksköterskor i cancervården. Utbildningen ges i två omgångar, hösten 2019 och våren 2020 och består av två internat och en examinationsdag.
Utbildning för kontaktsjuksköterskor i väst
Palliativt centrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset erbjuder en kurs för läkare som möter patienter med allvarlig sjukdom och patienter i palliativ vård. Kursen, De nödvändiga samtalen, ges i samarbete med Palliativt Utvecklingscentrum i Lund.
Läs mer om utbildningen.
Regionalt cancercentrum väst har tagit fram en webbutbildning i allmän palliativ vård på uppdrag av Regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen. Utbildningen vänder sig till all personal som möter svårt sjuka och döende inom vård och omsorg i regionen, kommunerna samt privata vårdgivare i Västra Götaland. Utbildningen är cirka 4,5 timmar lång och kan genomföras i etapper.
Läs mer om webbutbildningen här.