Regeringen och SKL kom överens om att under 2015–2018 genomföra en nationell satsning på att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna i cancervården. I december varje år träffas en överenskommelse som styr arbetets inriktning under det kommande året. För 2019 är arbetet med överenskommelse försenat eftersom regeringsbildningen inte blev klar förrän i januari.
Överenskommelsen för 2018 omfattade totalt 447,5 miljoner kronor. 391 miljoner av dessa utgör stimulansmedel till landstingen, fördelat i relation till befolkningsmängden i länet. Den viktigaste insatsen är att fortsätta införandet av det gemensamma systemet med standardiserade vårdförlopp.
Överenskommelse 2018 om kortare väntetider i cancervården (pdf)
De standardiserade vårdförloppen ska förkorta tiden mellan välgrundad misstanke om cancer till start av första behandling. De beskriver vilka utredningar och första behandlingar som ska göras inom en viss cancerdiagnos, samt vilka tidsgränser som gäller dels för hela förloppet, dels för de olika utredningsstegen. Tidsgränserna ska enbart omfatta medicinskt motiverad tid och varierar mellan diagnoser och behandlingar.
RCC och SKL ger nationellt och regionalt stöd till landstingen i arbetet med att utveckla systemet med standardiserade vårdförlopp. En nationell projektgrupp för att samordna RCCs stöd har tillsatts, med två representanter från varje RCC.
Regionala cancercentrums projektgrupp för kortare väntetider
För information om införande av standardiserade vårdförlopp i Stockholms läns landsting läs mer här.
Projektledare för införande av vårdförlopp i Stockholms läns landsting är:
Projektledare för införande av vårdförlopp i region Gotland är:
Läs mer om införandet av standardiserade vårdförlopp i Västra sjukvårdsregionen här.
samordnare standardiserade vårdförlopp
Sveriges Kommuner och Landsting