Blodcancer (leukemi) är den gemensamma benämningen på flera cancerliknande blodsjukdomar i den blodbildande benmärgen. Lymfom och Myelom är närbesläktade tumörsjukdomar, som oftast behandlas inom hematologin, det vill säga de kliniker som behandlar blodcancer.
Vid blodcancer förändras de vita blodkropparna och förökar sig okontrollerat i benmärgen och i blodet. Omkring 3 700 personer per år i Sverige insjuknar i någon form av blodcancer.
Det finns två olika sorters blodcancer, myeloid och lymfatisk. Blodcancer kan också vara antingen akut leukemi, som uppstår från omogna celler och utvecklar sig under loppet av veckor, eller en kronisk leukemi, som har ett långsamt förlopp som kan fortskrida under flera år utan att kräva behandling.
Blodcancerregistret består av flera kvalitetsregister där det finns vårdprogram för några av diagnoserna och riktlinjer för några.
Lymfom, eller lymfkörtelcancer, är ett samlingsnamn på en rad cancersjukdomar som uppstår i celler som tillhör lymfsystemet. Nästan 2 000 personer insjuknar varje år i någon typ av lymfom, något fler män än kvinnor, och det är vanligast hos personer över 65 år.
Mer om lymfom
Myelom är närbesläktad med blodcancer men uppstår i plasmacellerna i benmärgen. Varje år får 500-600 personer i Sverige myelom. Diagnosen är vanligare bland män än bland kvinnor. De flesta som insjuknar är över 65 år.
Mer om myelom
Styrdokumentet är gemensamt för alla blodcancerregister.
Styrdokument blodcancerregistret
Den regionala utvecklingsplanen för cancervården i norra regionen, 2016-2018, har en bilaga om blodcancer.
regional patientprocessledare blodcancer
Skånes universitetssjukhus
Regionalt vårdprogram för sydöstra sjukvårdsregionen
RCC Uppsala Örebro organiserar en regional vårdprocessgrupp inom blodcancer.
Läs mer via länken nedan.
Skånes Universitetssjukhus