Goda exempel med standardiserade vårdförlopp

Att införa standardiserade vårdförlopp i cancervården innebär en stor förändring för kliniker, mottagningar och medarbetare i vården. Här lyfter vi fram de som kommit en bit på vägen. Och de som jobbar på för att komma över hindren.

Teambuilding kortade väntetiderna med fem veckor

När kontaktsjuksköterskorna på urologen i Östersund tog över arbetsuppgifter från läkarna blev tiden mellan prostatabiopsi och behandlingsbeslut fem veckor kortare. Teambuilding och gemensamt ansvar gav resultat.Eva-Britt Walther och Margareta Höög– Patienterna klagade, vi klagade. 

Sjuksköterskan Margareta Höög minns hur hon och hennes arbetskamrater hade det på jobbet för bara ett och ett halvt år sedan. Då kunde det ta mycket lång tid från att en man sökte på hälsocentralen för prostatabesvär tills han fick en diagnos.

– Och då handlade det om högriskpatienterna, säger Eva-Britt Walther.

De två är kontaktsjuksköterskor på urologmottagningen och har länge varit bekymrade över de långa väntetiderna inom urologin.

Läs hela artikeln: Teambuilding kortade väntetiderna med fem veckor

Berätta hur ni gör för att klara vårdförloppen

Många medarbetare ska tänka om och arbeta på andra sätt än idag, inte bara de som arbetar inom de vårdgrenar som brukar räknas till cancervården. Inte minst primärvården har en mycket viktig roll i arbetet med standardiserade vårdförlopp.

För att stimulera och inspirera vill vi spegla det omfattande förändringsarbete som pågår runt om i landet här på webben. Dels med exempel från er som sliter och släpar som värst för att komma igång och hitta nya arbetsformer. Dels med exempel från er som redan lyckats få ihop era processer och börjat utreda patienterna enligt standardiserade vårdförlopp.

Hör av er till info@cancercentrum.se om ni vill berätta er förändringsstory!

Faktaägare: Bo Alm
Gemensam information uppdaterad: 13 september 2018