Läs gällande vårdprogram på webben
Ladda ner gällande vårdprogram (pdf)
Observera att en uppdaterad version av vårdprogrammet är under framtagande.
Det nationella vårdprogrammet för Akut myeloisk leukemi (AML) har under 2018 genomgått en medelstor uppdatering vilken godkändes av RCC i samverkan vid möte 21 november 2018. De tre viktigaste förändringarna jämfört med föregående version som kom ut i september 2016, är följande:
Målgruppen för vårdprogrammet är i första hand läkare (hematologer, intern-medicinare, palliativmedicinare) som har hand om AML-patienter i olika skeden av sjukdomen, och i andra hand sjuksköterskor och annan vårdpersonal, samt hematopatologer och kliniska genetiker som är involverade i diagnostiken av AML. Den inledande sammanfattningen i vårdprogrammet är dock avsedd för intresserade patienter och beslutsfattare inom vården.
Rekommendationerna i det gällande vårdprogrammet bygger främst på kunskap och erfarenheter från kliniska studier, tidigare svenska AML-vårdprogram samt data från det svenska akutleukemiregistret. Vårdprogrammet eftersträvar samstämmighet med internationella riktlinjer (European Leukemia Net, ELN) och rekommenderar starkt att AML-patienter, där så är möjligt, erbjuds att delta kliniska studier för att utveckla vården. Uppdaterad information om pågående studier med nationell bäring finns på Svenska AML-gruppens webbplats.
Vårdprogrammet gäller för alla vuxna patienter med AML, med vissa hänvisningar till andra vårdprogram. AML ingår även som en av de fem pilotdiagnoserna för de Standardiserade vårdförloppen.
Stödjande RCC är Regionalt cancercentrum syd.
Tillämpningar av nationella vårdprogram kallas i Västra sjukvårdsregionen regionala medicinska riktlinjer.
Faktaägare: Martin Höglund
Gemensam information uppdaterad: 1 februari 2019
Regional faktaägare: Hege Garelius, hematolog, regional processägare leukemi
Regionalt ansvarig redaktör: kommunikation@rccvast.se
Regional information uppdaterad: 1 februari 2019