Varje år får runt 400 personer i Västra sjukvårdsregionen cancer i urinblåsa eller urinvägarna. Vårdprocessen arbetar med att förbättra behandling, omvårdnad och uppföljning av dessa patienter.
Patienter med misstänkt cancer i urinblåsa och urinvägar i Västra sjukvårdsregionen utreds av specialister i urologi, som finns på de flesta av regionens sjukhus. Det allra vanligaste symptomet är synligt blod i urinen. Utredning inkluderar undersökning av urinblåsan, så kallad cystoskopi, samt datortomografi av njurar och övre urinvägar.
Sedan hösten 2015 har det införts Standardiserat vårdförlopp för de med synligt blod i urinen som är över 40 år. Målet är att man skyndsamt ska utreda dessa personer, inom 4 dagar. Väntetiderna har kortats men vi har ännu inte kunnat uppfylla de korta väntetiderna hos alla som utreds.
Den initiala behandlingen görs på alla sjukhus i regionen och består av en bortskrapning via urinröret av hela eller del av blåstumören, sk TURB (transuretral resektion av blåsa). Cystektomierna – alltså operationen där urinblåsan avlägsnas – görs på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Strålning och onkologisk behandling ges även på Skaraborgs Sjukhus och på Södra Älvsborgs Sjukhus, Borås.
Just nu arbetar vi bland annat med:
regional processägare urinblåsecancer, urolog, Med dr, överläkare
Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg
utvecklingsledare
RCC Väst
Faktaägare: Viveka Ströck, urolog, regional processägare
Ansvarig redaktör: kommunikation@rccvast.se
Sidan uppdaterad: 9 januari 2019