Eldsjälar mottog pris på gyncancerdagen i Göteborg

Sidan publicerades 10 april 2014

Hon sprang ett maraton trots äggledarcancer, hon skildrade cancerdrabbade kvinnor och deras tankar om livet i en fotoutställning och hon startade en uppskattad blogg för att peppa andra. Nu tilldelas Cecilia Hedström ett av årets eldsjälspriser av Nätverket mot gynekologisk cancer.

Fotografen och träningsentusiasten Cecilia Hedström har ett par turbulent år bakom sig.  2012 sprang hon ett marathon i Frankrike, trots misstänkte cancer. Därefter upptäcktes äggledarcancer som hade spridit sig till tre lymfkörtlar. Som nyopererad var hennes målsättning att över huvud kunna ta på sig löparbyxorna.

– Det var delmål ett. Jag kunde inte ens komma ur sängen, men löparbyxorna skulle på. För mig har träningen varit en räddning. Forskningen och vården har räddat mitt liv med löpningen har räddat min kropp och mitt psyke, säger hon.Trots cellgifterna
tränade Cecilia Hedström genom hela behandlingen och förra året deltog hon i Göteborgsvarvet. I år är hon med och arrangerar ett nytt lopp till stöd för Cancerfonden och samtidigt ges hennes fotoutställning ”Är jag fortfarande vacker?” ut i bokform. Många framgångar i rask följd alltså och ytterligare en blev det den 9 april när Nätverket mot gynekologisk cancer delade ut årets eldsjälspriser.

– Det känns fantastiskt. Jag har aldrig fått något sådant här fint pris, jag blir så himla glad, sa en märkbart tagen Cecilia Hedström till den församlade publiken när hon mottog blommor, ett inramat diplom och biocheckar.


Totalt delade nätverket ut tre priser under kvällen i Göteborg, varav ett gick till Anna Palmstierna, barnmorska verksam i region Syd som bland annat är initiativtagare till Rädda Livmoder-bussen. Pris fick även Pernilla Dahm-Kähler, kirurg och regional processägare för äggstockscancer vid Regionalt cancercentrum väst, för sitt idoga arbete för att förbättra de nationella kvalitetsregistren för gynekologisk cancer.

Syftet med eldsjälspriset är att lyfta fram personer som har gjort viktiga insatser både när det gäller att förebygga gynekologisk cancer men också för att hjälpa kvinnor som har drabbats.

– Det finns så många fantastiska och engagerade människor runt om i landet som jobbat hårt med att sprida kunskap om gynekologisk cancer. Vi vill genom vårt Eldsjälspris uppmärksamma och uppmuntra åtminstone några av dessa eldsjälar som gör så betydelsefulla insatser för så många, sa Barbro Sjölander, ordförande i Nätverket mot gynekologisk cancer.


På plats underGyncancerdagen 2014 fanns även representanter från gyncancerföreningen Ada & Beda och Regionalt cancercentrum väst.  Kvällen bjöd på många intressanta föreläsningar om allt från prevention till aktuell forskning som kan leda till nya behandlingar. Ragnar Hultborn, professor emeritus, Sahlgrenska universitetssjukhuset, berättade om forskningen kring en ny typ av målstyrd strålning, i form av alfastrålar som verkar som målstyrda drönare och kan avge en mycket hög strålning i en liten del av cellklustret. Lennart Eriksson, överläkare och professor i patologi, Huddinge sjukhus/Karolinska Institutet, föreläste om hur cirkulerande tumörceller kan användas för diagnostik, uppföljning av behandling och analys av spridning, med hjälp av en helt ny metod.


Karin Sundfeldt, överläkare och professor vid Göteborgs universitet, berättade om forskningen kring tidig upptäckt, bland annat för att hitta biomarkörer som kan tyda på cancer, till exempel vissa proteiner, och hur ett vanligt cellprov i framtiden kanske kan användas för att spåra andra typer av gynekologisk cancer än bara livmoderhalscancer. Förhoppningsvis kan det på sikt öka överlevnaden i gynekologisk cancer och bidra till att uppnå den nollvision i dödlighet, som Gyncancerdagen 2014 hade som tema. 

 

… och motiveringarna löd:

Pernilla Dahm Kähler arbetar oförtrutet med att förbättra och göra de nationella kvalitetsregistren för gynekologisk cancer attraktiva och användbara både för professionen och för patienten. I samarbete med de regionala cancercentren, läkare och patientorganisationerna arbetar hon för att patienterna framöver ska kunna få ut bra och relevant information på ett enkelt sätt ur registren. Pernilla är överläkare, Med.dr. Kvinnosjukvården, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Cecilia Hedström har genom sin blogg, genom att låta sig intervjuas i tidningar och radio, genom att föreläsa spridit kunskap om gynekologisk cancer och om vikten av att gå på sina kontroller. Hon sprider livsglädje omkring sig samtidigt som hon tar upp många tabubelagda ämnen som en cancersjukdom för med sig. Med sitt initiativ till F**k cancer and run hoppas hon bidra till en livsstilsförändring. 30 minuters vardagsmotion minskar risken för cancer. F**k Cancer and Run anser att forskningen kring cancer räddar liv men träningen kan rädda din kropp och psyke.

 

Text och foto: Karin Allander