Stark patientberättelse inledde Europeiska hudcancerveckan

Sidan publicerades 9 maj 2014

Kent Persson var 64 år och hade precis lämnat arbetslivet för att njuta av sin pension. Han befann sig på utlandssemester tillsammans med sin fru när han gjorde en märklig upptäckt. När han torkade sig med badhandduken på ryggen sved det plötsligt till.

Väl hemma i Sverige gick han till närhälsan, där två olika läkare tittade på förändringen. Båda gav lugnande besked. Det ser ut som en tilltäppt talgkörtel som sitter i en leverfläck. Men vi kan ta bort den, sa de. Ingen av dem lät särskilt bekymrade, tyckte han. Men när provsvaret från patologen kom lät det annorlunda.

 

Hudförändringen visade sig vara malignt melanom. Efter ytterligare en operation i januari 2013 tycktes allt vara bra. Månaderna gick och i maj kom nästa negativa besked. Cancern hade spridit sig till både lymfsystemet och lungorna. Ett antal lymfkörtlarna i ena armhålan opererades bort och därefter blev det remiss till onkologen.

– Det jobbigaste, förutom de negativa beskeden, var rethostan och tiden mellan läkarbesök, provtagningar och röntgen. Det var en väntan som kändes oändligt lång. Jag började läsa på internet och insåg att prognosen var väldigt dålig med de traditionella medicinerna. Jag tänkte att nu är det kört, säger han.

Ann-Marie Wennberg och Carin Sandberg.
 Ann-Marie Wennberg och Carin Sandberg.

På onkologen fick han erbjudande om att delta i en fas3-studie där ett nytt cancerläkemedel som aktiverar kroppens eget immunförsvar skulle testas. Och turen var på hans sida. Redan vid den andra behandlingen märkte han att han hade lottats in i den grupp som fick det nya preparatet. Det var i augusti 2013 och sedan dess har hans livskvalité förbättrats markant. Den jobbiga hostan har försvunnit, samtidigt som metastaserna har gått tillbaka.

– Min läkare säger att det är ett exceptionellt resultat. Behandlingen fortsätter och i dag mår jag jättebra. Jag spelar golf och går på gymmet. Mår jag så här bra resten av livet så är det helt okej. ”Gilla läget och ta en dag i sänder”. Det säger jag till mig själv varje morgon, säger han.

 

Kent Persson var en av dem som talade på frukostmötet på Scandic Crown i Göteborg den 5 maj, som inledde den internationella hudcancerveckan, Euromelanoma Day. På ett sätt är hans fall typiskt enligt Ann-Marie Wennberg, professor i hud och könssjukdomar och områdeschef på 
Östra sjukhuset/SU.

– En hel del av dem som drabbas är män i övre medelåldern, men vi ser en stor ökning hos både män och kvinnor. Malignt melanom ökar med närmare sex procent varje år, vilket gör det till den snabbast växande cancerformen i Sverige. Nästan 50 procent fler avled i sjukdomen 2012 jämfört med 2002, berättade hon.

 

Frukostmötet arrangerades av Regionalt cancercentrum väst i samarbete med Cancerfonden. På plats fanns även Carin Sandberg, överläkare vid Hudkliniken SU/Sahlgrenska och regional processägare vid Regionalt cancercentrum väst som berättade om teledermatoskopiremisser, en ny typ av remiss med bilder som tas med hjälp av mobiltelefoner, som både ger snabbare remisser och säkrare bedömningar.

 

Text och foto: Karin Allander