Regional konferens med fokus på teamarbete

Sidan publicerades 3 november 2014

Vad krävs för att skapa ett bra teamarbete och hur arbetar vi bättre tillsammans för att skapa ökat värde för patient och närstående? Det var två av de frågor som kom upp under konferensen ”Jobbar vi ihop eller bara samtidigt?”.

- Jag tror att det är viktigt att hela tiden ha en dialog där man lyfter frågan kring vad den andre gör. Samt ständigt ställa frågan: hur gör vi det bättre nästa gång?” säger Kajsa Holm kontaktsjuksköterska på Östra sjukhuset i Göteborg.

Tillsammans med en dietist, kurator och sjukgymnast delade hon under dagen med sig av sina erfarenheter samt berätta om sin roll som kontaktsjuksköterska i ett team.

- Vår viktigaste funktion är att stödja patient och närstående. Många gånger kan det handla om att återberätta vad som sagts på ett läkarbesök, besvara frågor kring sjukdomen och olika besvär. Att identifiera behov och insatser, och på så sätt kunna koppla in rätt kompetens vid rätt tillfälle, förklarar Kajsa Holm.


Moderatorer för dagen var Anna Ringheim från Regionalt cancercentrum väst samt Isabelle Öberg.

- Vi vill inte bara prata om att involvera patienter och närstående, vi vill också visa på att vi gör det, säger Anna, att Isabelle är här idag är ett sätt att göra det på.
Isabelle var bara sexton år gammal när hennes storsyster fick cancer. Framför alla deltagare berättar hon sin personliga och gripande historia om hur hennes syster 2007 fick en hjärntumör. Om hur det förändrade livet för hela familjen och hur hon fortfarande kan minnas dagen hennes pappa ringde henne i skolan med beskedet.
- Jag minns det så himla starkt, det är det jobbigaste samtal jag någonsin fått, berättar hon.


Idag är stora systern frisk och Isabelle kan se tillbaka och reflektera över de möten hon haft med vården, vad som fungerat bättre och sämre.
- Vi som anhöriga fick ingen hjälp, det var ingen som såg oss. Vi fick inte ens frågan om hur vi mådde, än mindre frågan om vi behövde någon hjälp, men det är ju längesedan nu.

 

Talade under dagen gjorde även Hasse Carlsson som föreläste om teamkänsla och vikten av att se varje individ. Konferensen, som ägde rum på Radisson Blue Hotell i Göteborg, hade 190 deltagare från hela Västra sjukvårdsregionen.


- Det var en väldigt inspirerande dag och det kändes bra att så många ville komma och lyssna samt bidra med sina erfarenheter och tankar. Särskilt roligt var det att få lyssna på de medarbetare som presenterade hur de arbetar i team. De kan ge en annan bild av teamarbete än vad vi på Regionalt cancercentrum väst kan göra, säger Frida Smith utvecklingsledare på Regionalt cancercentrum väst och en av arrangörerna till konferensen.

Tre röster om dagen

 

Namn: Anna Gillblom Yrke: Kurator, Sahlgrenska

Hur har du upplevt dagen?
- Intressant! Jag hade höga förväntningar som har infriats. Jag tyckte innan att jag har koll på vad till exempel en kontaktsjuksköterska gör men det är bra att få fördjupad kunskap. Jag har nu nya idéer och tankar på hur man skulle kunna arbeta framöver.


Vad tar du med dig från dagen?
- Jag tar med mig att vara lite mer proaktiv, vad gäller kollegorna man arbetar med. Det är mötet som för arbetet framåt. Patienten i fokus, så klart, men alla tjänar på om der är mindre glapp mellan professioner och instanser.

Namn: Linda Petersson och Sofia Löfskog Yrke: kontaktsjuksköterskor, Varberg

Hur har ni upplevt dagen?
- Vi tycker det har varit bra. Vi har under förmiddagen känt att vi har kommit långt i vårt teamarbete i Varberg, vilket är kul!


Vad tar ni med er hem?
- Vi plockar med oss anhörigbiten - vad vill de ha? Och hur kan vi arbeta framåt med den frågan? Sen ser vi mycket fram att börja arbeta med den nya vårdplanen.

 

Text och foto: Karin Allander