Hon bli ny chef för kunskapsstyrning i Region Halland

Sidan publicerades 8 juni 2015

Efter 13 år på Regionalt cancercentrum väst går Ann-Sofi Isaksson mot nya utmaningar. Från och med 1 augusti blir hon ny avdelningschef för kunskapsstyrning i Region Halland.

Ann-Sofi Isaksson En färgstark person som har nära till skratt och som ser till mjuka värden, men som samtidigt inte tvekar att ryta till om hon ser orättvisor eller saker hon anser är fel. Så skulle man kunna beskriva henne – den tillträdande avdelningschefen i Region Halland. I sin nya roll kommer hon att ansvara för utveckling av både kunskap och innehåll i vården.

– Det känns otroligt spännande. Halland är en ganska ung region, så det känns jätteroligt att få vara med och bygga upp det här. Det är en fantastisk möjlighet, säger hon.

 

Började som vårdprogramsekreterare

Ann-Sofi Isaksson är specialistsjuksköterska i onkologi och började på dåvarande Onkologiskt centrum i Västra Götalandsregionen mars 2002. Hennes första roll var som vårdprogramsekreterare för en handfull diagnoser. Hon arbetade även med kvalitetsregistret för prostatacancer. Under åtta år var hon ansvarig för vårdprogramfunktionen och bildandet av nya professionella nätverk och 2010 blev hon ansvarig för internt och externt förbättringsarbete. 2014 blev hon enhetschef för området vårdutveckling på RCC Väst.

Under åren har hennes ansvarsområden skiftat, men vårdprogramsarbetet har hela tiden funnits med. Införandet av kontaktsjuksjuksköterskor och Min vårdplan ligger henne varmt om hjärtat och sedan två år tillbaka har hon varit ordförande i den nationella arbetsgruppen.

– Det har varit en fantastisk resa att få vara med och bygga upp verksamheten med regionala processägare och nätverk för sjuksköterskor och se hur det har utvecklats över tid. När jag anställdes var vi elva personer, i dag arbetar över 40 personer på RCC Västs kansli, utöver alla kliniskt verksamma processägare som är knutna till verksamheten, säger hon.

 

Viktigt med lärande – och tålamod

Två saker hon ofta återkommer till är lärande och att ha ett tydligt erbjudande för hur RCC kan stödja verksamheterna på olika sätt.

– Det är särskilt viktigt på RCC Väst, eftersom det är en organisation som inte har mandat att bestämma vem som ska göra vad. Det vi kan göra är att erbjuda en plattform för lärande och att vara ett stöd i olika utvecklingsarbeten, säger hon.

Ann-Sofi Isaksson tycker att kulturen i sjukvården har förändrats sedan hon började och att lärande och processorienterat arbetssätt är begrepp som har börjat anammas av allt fler.

– Min största lärdom under åren på RCC Väst är tålamod. Ingenting förändras över en natt. Det tar ganska lång tid att förändra synsätt i en organisation. Det är viktigt att fortsätta ha tålamod och att erbjuda sitt stöd. Då kommer förändringar att ske på sikt. Sedan är det extremt viktigt att alltid komma ihåg vilka vi finns tillför – patienter och närstående. Alla förbättringar måste komma dem till del, säger hon.

Text och foto: Karin Allander