Cellprov ger skydd och räddar liv

Sidan publicerades 12 maj 2016

Nu är det dags för Cellprovsveckan, 16-22 maj, då uppmärksammar barnmorskemottagningarna att det är viktigt att ta cellprov när man blir kallad. – Att gå varje gång du blir kallad ger ett bra skydd mot livmoderhalscancer. Risken minskar med 90 %, säger Mia Westlund, barnmorska och utvecklingsledare vid Regionalt cancercentrum väst.

Bilden visar cellprovsveckans logga och datum för f2016Cellförändringar i livmoderhalsen utvecklas långsamt. Förändringarna känns inte och märks inte. Det är därför viktigt att gå på flera kontroller i livet.

– Att gå varje gång du blir kallad ger ett bra skydd mot livmoderhalscancer eftersom cellförändringar kan tas bort innan de utvecklats till cancer. Risken minskar med 90 %. Det gäller alla som har en livmodertapp, oavsett könsidentitet eller sexuell praktik, säger Mia Westlund, barnmorska och utvecklingsledare vid Regionalt cancercentrum väst.

Det är viktigt att även du som har vaccinerat dig mot HPV (humant papillomvirus) går på cellprovskontroll varje gång du blir kallad.

– Vaccin skyddar inte helt mot livmoderhalscancer även om det är ett bra komplement till cellprovskontrollerna, säger Anneli Ljunggren, Samordningsbarnmorska, Region Halland.

Doulor vid cellprovsbussenVid cellprovsbussen som åker på turné under veckan finns barnmorskor som tar prov, informerar och svarar på frågor. På flera hållplatser finns även doulor och kulturtolkar.  Foto: Mia Westlund.

Ställ frågor och ta cellprov på plats i bussen

En cellprovsbuss åker på turné till olika platser i Västra Götaland och Halland under veckan och alla barnmorskemottagningar gör en särskild insats för att informera om vikten av att ta cellprov.

För de som inte har tagit provet på länge, har fått en kallelse eller snart kommer att bli kallad, finns möjligheten att ställa frågor och ta cellprov på plats i bussen.

Bussen stannar på några platser där den årliga uppföljningen av kvalitetsdata visat att täckningsgraden varit låg och det behövs en insats för att få fler kvinnor att ta cellprov.

Under hela veckan, 16- 22 maj, finns även möjligheten att via e-post eller sms enkelt få reda på när man senast tog ett gynekologiskt cellprov. Kvinnor kan skicka sitt personnummer via e-post till cellprov@vgregion.se för att få reda på när de senast tog sitt cellprov. Vid stor efterfrågan kan det ta lite tid eftersom varje fråga besvaras manuellt.

För mer information om cellprov:  1177.se/cellprov och cellprov.se

Cellprovsbussens hållplatser

16 maj kl. 10-17 – Göteborg, Hjalmar Brantingsplatsen                             

17 maj kl. 10-17  – Göteborg, Bergsjön, Rymdtorget

18 maj kl. 10-16 – Halmstad, Andersberg, Grönevångstorg                       

19 maj kl. 10-16 – Hyltebruk, Storgatan 15                                                

 20 maj kl. 10-17 – Uddevalla, Kungstorget                                               

Cellprov räddar liv

De svenska screeningprogrammen mot livmoderhalscancer har bidragit till att minska livmoderhalscancer kraftigt. Trots det så insjuknar 450 kvinnor i Sverige varje år och av dessa avlider ungefär 150 i sjukdomen. De flesta av dem har inte tagit cellprov. Genom regelbunden cellprovtagning kan cellförändringar upptäckas, och vid behov behandlas, innan de hinner utvecklas till cancer. De flesta lätta cellförändringar går över av sig själva och behöver aldrig behandlas. 

Cellprovsveckan är ett samarbetsprojekt mellan Västra Götalandsregionen, Region Halland, Regionalt cancercentrum väst, Kunskapscentrum för Jämlik vård och Kunskapscentrum för sexuell hälsa. Flera landsting anordnar liknande aktiviteter någon gång under veckorna 17-21. Förhoppningen är att det kommer att bli en årligen återkommande Cellprovsvecka i hela landet.  

Kontaktuppgifter

Västra Götalandsregionen:
Mia Westlund, barnmorska, utvecklingsledare, Cervixcancerprevention, Regionalt cancercentrum väst
mia.westlund@rccvast.se, Tel. 0722-12 67 00

Region Halland:
Anneli Ljunggren, Samordningsbarnmorska 
anneli.ljungren@regionhalland.se, Tel. 070-515 78 41