MENY

Flera kommuner i Västsverige inblandade i solarieverksamhet

Sidan publicerades 14 augusti 2017

I Västra Götaland och Halland finns totalt femtiofem kommuner. Av dessa bedriver sju kommuner (13 procent) solarier i egen regi. Det visar en kartläggning som Regionalt cancercentrum väst utfört. Dessa kommuner är Falkenberg, Laholm, Mellerud, Sotenäs, Trollhättan, Töreboda och Åmål. Solarierna är placerade på badhus och friskvårdsanläggningar.

Olle Larkö, professor i dermatologi och venereologi  vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och regional processägare i vårdprocessen för  malignt melanom i Västra sjukvårdsregionen

– Det är beklämmande att flera av dessa kommuner låter minderåriga använda solarierna. Forskning har visat att börja sola i unga år är särskilt förknippat med en ökad risk för hudcancer. Kommunerna måste ta sitt folkhälsoansvar här, säger Olle Larkö, professor i dermatologi och venereologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och regional processägare i vårdprocessen för malignt melanom i Västra sjukvårdsregionen.

Första september 2018 uppdateras strålskyddslagen och det blir förbjudet att låta en minderårig person använda en solariebädd. Men varför ska kommunerna vänta till dess, frågar sig Ellen Brynskog, som genomfört kartläggningen och är projektkoordinator på Regionalt cancercentrum väst.

Ellen Brynskog, projektkoordinator, Regionalt cancercentrum väst– Att solarierna dessutom är placerade i verksamheter som sammankopplas med hälsa och friskvård blir också ett väldigt märkligt budskap till medborgarna, säger Ellen Brynskog. 

Ytterligare nio kommuner (16 procent) hyr ut lokaler till privata näringsidkare som antingen bedriver rena solariesalonger eller har solarier som en del av sin verksamhet, till exempel på gym. Dessa kommuner är Essunga, Göteborg, Halmstad, Herrljunga, Lerum, Mölndal, Skövde, Tidaholm och Vårgårda.

Totalt är ungefär en tredjedel av kommunerna på något sätt involverade i solarieverksamhet, som klassas som cancerogena för människor av Världshälsoorganisationens cancerforskningsorgan, IARC.  

– En kan argumentera för att kommunerna har ett ansvar för vilka tjänster de erbjuder sina invånare, men även för vilka verksamheter de tillåter i lokaler de hyr ut. Jag hoppas att den här kartläggningen når ut till de berörda kommunerna och att det får dem att inse att det är dags att släppa taget om solarierna, avslutar Ellen Brynskog. 

Läs rapporten ”Finns solarierna kvar?”


Ansvarig redaktör: kommunikation@rccvast.se

Sidan uppdaterad: 16 januari 2019