MENY

Hur mycket kan man sola innan det blir farligt?

Sidan publicerades 15 maj 2017

Antalet fall av hudcancerformen malignt melanom har nästan fördubblats de senaste tio åren. I maj höll Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Regionalt cancercentrum väst en föreläsningskväll på Stadsbiblioteket i Göteborg. Temat var "Sola säkert" och frågorna från publiken var många.

Hudcancer ökar med runt sex procent per år i Sverige. Mest ökar malignt melanom, som är den allvarligaste hudcancerformen i och med att den snabbt kan sprida sig till andra delar av kroppen.

– Tidig upptäckt är extremt viktigt, så vänta inte med att söka hjälp om du har en misstänkt hudförändring, säger Oscar Zaar, specialistläkare på hudkliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Den 2 maj föreläste han på ett fullsatt stadsbibliotek tillsammans med Olle Larkö, överläkare och professor vid Göteborgs Universitet och Magnus Norin, ordförande för Melanomföreningen. På plats fanns även patientföreningen Himlen är överskattad.Moderator för kvällen var Ann-Marie Wennberg, överläkare, professor och sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Räcker inte med solkräm

Ökningen av hudcancer hänger samman med våra solvanor. Bästa sättet att minska risken att drabbas är att undvika solen klockan 11–15 och att skydda sig med kläder och skugga.

– Hälften av hela dygnets UVB-strålning når oss mellan klockan 12 och 14 sommartid. Så undviker man bara solen de timmarna har man vunnit mycket, säger Olle Larkö.

Solkrämer marknadsförs ofta som ett bra skydd, men att exponera huden många timmar i solen och kompensera med lager på lager kräm är inte att rekommendera. Solkräm bör främst användas som ett komplement där kläder inte täcker, till exempel på händerna och i ansiktet.

– Jeans har solskyddsfaktor 1 500 och de flesta plagg ligger på 30–50. Så i första hand ska man skydda sig med kläder, men det är ett budskap som är svårt att sälja in. Ännu har jag inte sett någon solkrämsreklam med påklädda människor, säger Olle Larkö.

30 minuter per dag ett riktmärke

Solen ökar inte bara risken för hudcancer, utan har också hälsofrämjande effekter. Solljuset hjälper oss att bilda D-vitamin som bland annat är viktigt för skelettet. Det finns även studier från södra Sverige som visar att kvinnor som solar mer lever längre.

Så hur ska man då förhålla sig till de motstridiga budskapen? Enligt Olle Larkö är det sola lagom som gäller. Hur mycket det är beror bland annat på din hudtyp, årstid och var du befinner dig.  

– För de flesta svenskar räcker 15–30 minuter per dag för att bilda D-vitaminet vi behöver. Har man en mörkare hudtyp kan man vara lite längre i solen. Men det finns inte någon gräns när man kan säga – nu är du helt säker. Barn under två år bör inte vistas i direkt sol alls, säger han.

Ann-Marie Wennberg anser att man inte ska vara överdrivet rädd, men informera sig om riskerna och skaffa allmänt solvett.

– Åker man till varmare länder så är det främst vi turister som ligger på solstolarna och blir röda som tomater. De som bor där tar det mycket försiktigare och har kläder på sig. Vi kanske borde inspireras mer av den livsstilen, säger hon.

Egenkontroll en billig livförsäkring

Enligt Oscar Zaar är det också viktigt att tänka på att all sol räknas, inte bara tiden på stranden.

– Så fort du är ute i solen börjar den där klockan att ticka. En av de vanligaste platserna att bränna sig är i trädgården. Molniga dagar kan vara särskilt förrädiska. Hälften av UV-ljuset tränger ändå igenom, men då är det färre som tänker på att skydda sig, säger han.  

Utöver sunda solvanor är det också viktigt att hålla koll på sina födelsemärken. Att göra en egenkontroll varje eller var tredje månad är enligt Oscar Zaar en billig livförsäkring:

– Ett tips är att ta kort med mobilkameran. Då blir det också lättare jämföra hur det såg ut tidigare. Du kan även ta hjälp av en uppmärksam partner. Det kan ha räddat många liv, säger han.

Om du upptäcker födelsemärken som växer, ändrar form eller färg, blir flammiga eller börjar klia eller blöda är det läge att söka hjälp. Antingen kan du vända dig till din vårdcentral eller skriva en egenremiss direkt till en hudklinik, gärna med bifogad bild.

– Var också uppmärksam på nya hudförändringar. 30 procent av malignt melanom är fall där ett födelsemärke ändras, resten är nytillkomna förändringar, säger Oscar Zaar.

Uppmärksammas särskilt i maj

Den 15–19 maj pågår Euromelanoma week. Det är en europeisk satsning för att upplysa allmänheten om malignt melanom och andra hudcancerformer som skivepitelcancer och basalcellscancer, som är den vanligaste formen med minst 50 000 fall per år i Sverige.  

Enligt Magnus Norin, ordförande i Melanomföreningen, är det viktigt att arbeta mot hudcancer på många fronter. Det gäller både prevention, tidig upptäckt, behandling och att säkerställa att vården blir mer tillgänglig och likvärdig i hela landet.

Han har själv haft spridd malignt melanom, men räddades av nya läkemedel inom immunterapi som lanserades för några år sedan.

– Går man över den kritiska gränsen så är malignt melanom förenat med livsfara. Jag hade en chans på fem eller sex att överleva. När man väl får spridning är det som en hagelsvärm av små och stora tumörer i kroppen, säger han.

Svårt att nå ungdomar

Magnus Norin tycker att det är särskilt viktigt att få ut budskapet om sunda solvanor, så att färre insjuknar i hudcancer i framtiden.

– Vi borde rikta oss mer till ungdomar. Beteendefrågan är jättesvår, men inte omöjlig, säger han.

Om hälsoargument inte biter kanske estetiska sådana kan göra det. Enligt Olle Larkö finns det två sätt att snabbt bli rynkig.

– Det ena är att röka och det andra är att sola. Dessvärre är det ena associerat med det andra. Rökare som solar mycket brukar få kanske dubbelt så mycket hud som de behöver, säger han.

Text och foto: Karin Allander, Regionalt cancercentrum väst

Läs mer på 1177 Vårdguiden:


Ansvarig redaktör: Karin Allander

Sidan uppdaterad: 16 januari 2019