Goda exempel med standardiserade vårdförlopp

Att införa standardiserade vårdförlopp i cancervården innebär en stor förändring för kliniker, mottagningar och medarbetare i vården. Här lyfter vi fram de som kommit en bit på vägen. Och de som jobbar på för att komma över hindren.

Förkortade svarstider på patologen i Sundsvall

Ingela Pirttilä och Lena CarlssonDe var sämst i landet. Nu är de en av de bästa. Patologen i Sundsvalls sjukhus har fått ner svarstiderna drastiskt de senaste åren. En avgörande faktor är mer personal, men också omfördelning av arbetet mellan olika yrkeskategorier.

326 timmar, det vill säga nästan 14 dygn. Så lång tid tog det i genomsnitt innan en patient som hade lämnat vävnadsprov till patologen på Sundsvalls sjukhus fick sitt svar. Det var de längsta svarstiderna i hela landet. Året var 2015 och det hela kändes ohållbart.

Läs hela artikeln: Förkortade svarstider på patologen i Sundsvall

Berätta hur ni gör för att klara vårdförloppen

Många medarbetare ska tänka om och arbeta på andra sätt än idag, inte bara de som arbetar inom de vårdgrenar som brukar räknas till cancervården. Inte minst primärvården har en mycket viktig roll i arbetet med standardiserade vårdförlopp.

För att stimulera och inspirera vill vi spegla det omfattande förändringsarbete som pågår runt om i landet här på webben. Dels med exempel från er som sliter och släpar som värst för att komma igång och hitta nya arbetsformer. Dels med exempel från er som redan lyckats få ihop era processer och börjat utreda patienterna enligt standardiserade vårdförlopp

Hör av er till info@cancercentrum.se om ni vill berätta er förändringsstory!

Faktaägare: Bo Alm
Gemensam information uppdaterad: 14 maj 2018

Regionalt