Cellprovsveckan uppmärksammar vikten av att ta cellprov

Regelbunden cellprovtagning minskar risken för livmoderhalscancer. Ändå är det många kvinnor som inte kommer när de får en inbjudan. Under Cellprovsveckan informerar landsting runt om i landet om cellprovtagning och uppmärksammar alla om vikten av att ta provet regelbundet.

Cellprovsveckan äger rum under en vecka i april/maj och genomfördes första gången i Västra Götalandsregionen och Region Halland 2013. Samtliga barnmorskemottagningar deltar.  

2017 Gjordes en särskild insats i Bergsjön i Göteborg där den årliga uppföljningen av kvalitetsdata visat att täckningsgraden varit låg och det behövs en insats för att få fler kvinnor att ta cellprov. Barnmorskor och doulor var på plats i Bergsjön för att dela ut information om vikten av att tal cellprov till befolkningen och svara på frågor. 

Särskild tjänst via e-post

Under veckan finns även möjligheten att via e-post enkelt få reda på när man senast tog sitt cellprov. Kvinnor kan skicka sitt personnummer via e-post till cellprov@vgregion.se för att få reda på när de senast tog sitt cellprov. Vid stor efterfrågan kan det kan ta lite tid eftersom varje fråga besvaras manuellt.

Cellprovsbuss på turné

Tidigare år har en särskild cellprovsbuss turnerat, som erbjudit kvinnor att ta provet på plats i bussen. I och vid bussen har barnmorskor tagit prov och svarat på frågor. På flera ställen fanns även doulor/kulturtolkar. 

 

 

Började i nordöstra Göteborg

Cellprovsveckan började som en kampanj i nordöstra Göteborg 2011, som hette Ta med en vän. Målet var att få fler utlandsfödda invånare att ta cellprov. Projektet blev mycket framgångsrikt och belönades med Dagens Medicins utmärkelse Guldskalpellen 2012. 

Läs mer om Ta med en vän här. 

Faktaägare: Mia Westlund, barnmorska, utvecklingsledare
Ansvarig redaktör: kommunikation@rccvast.se

Sidan uppdaterad: 10 juli 2017